trešdiena, 2014. gada 17. septembris

Kāpēc aizņemties atbildīgi

Daudzi diskutē, vai kredītus nevajadzētu aizliegt ar likumu, taču tas nav iespējams, jo šajās darbības nav nekā nelikumīga. Valdība gan ir noteikusi dažus kritērijus, kas ierobežo ātro kredītu apgrozījumu. Šodien aizdevumus praktiski vairs neizsniedz personām, kas nav sasniegušas 20 gadu vecumu. 

Kredītu sniedzēju uzņēmumiem ir pieejama apvienota sistēma, kurā tie apmainās ar klientu maksājumu datiem ar mērķi labāk izvērtēt to maksātspēju. Kā arī ir noteikts limits līgumsoda summai – tā nedrīkst pārsniegt 100% no parāda. Skaidrs, ka finansiālas problēmas var radīt jebkurš no piedāvātajiem kredītu veidiem. Līdz ar to, cilvēkam nopietni jāapdomā lēmums ņemt kredītu.

Aizņemoties atbildīgi, cilvēkam viennozīmīgi jāņem vērā arī savs psiholoģiskais stāvoklis, ne tikai matemātiskie aprēķini, jo pat salīdzinoši maza ikmēneša maksājumu summu var būt nomācoša un likt just nepārtrauktu emocionālu spriedzi. Eksperti iesaka izvērtēt dažas vienkāršas lietas, pirms pieņemt lēmumu par pieteikšanos kredītam. Pirmkārt, aizņemties vajag tikai tik, cik nepieciešams, nevis, cik piedāvā, un jāaizņemas savam budžetam piemērota summa. Jāsaprot, ka spontāni impulsa pirkumi nav naudas aizņemšanās vērti. Un visādā gadījumā jānodrošina plāns B situācijai, kad viss nenorit kā paredzēts. Svarīgi ir aizņemies ar skaidru plānu, kādā termiņā un no kādiem ienākumiem parāds tiks atmaksāts. Protams, visātrāk un vislētāk ir aizņemties no sevis. Līdz ar to, ērti un noderīgi var būt iekrājumi.

Un tikpat būtiski ir rūpīgi izvērtēt aizdevējus un iepazīties ar visiem līguma nosacījumiem.

 

  © 2009 Koka roka ir blogs par visu, ko neraksta avīzēs